Algenchemie

Algenchemie

Algenchemie

AkzoNobel is ge├»nteresseerd in chemicali├źn uit algen

Je zou het niet zeggen als je ze voor de zoveelste keer uit de vijver vist, maar algen hebben grote potentie als duurzame chemieproducenten. Spinoff-bedrijf Photanol van de Universiteit van Amsterdam gaat daar nu samen met AkzoNobel mee aan de slag.

Net als planten zetten algen via fotosynthese het broeikasgas CO2 om in organisch materiaal - vetachtige stoffen bijvoorbeeld. Daar kun je brandstof van maken ('algendiesel'), maar ook allerlei andere chemische verbindingen.

Het voordeel van algen boven planten is de bijzonder efficiënte manier waarop ze zijn te kweken. Zo krijg je op een relatief klein grondoppervlak een hele hoge opbrengst. Niet met de slijmerige vijveralgen trouwens, maar met hun ééncellige neefjes, gehuisvest in bioreactoren.

Duurzame chemie

Bij de Universiteit van Amsterdam hebben ze van één van die neefjes een hele slimme chemieproducent weten te maken.

Hoogleraar Klaas Hellingwerf en zijn collega's pasten een blauwalg (ook bekend als cyanobacterie) genetisch zodanig aan dat deze een heel scala aan chemicaliën kan maken. En, naar het zich laat aanzien, met hoge efficiëntie. Dat biedt perspectief op een duurzame chemische keten, onafhankelijk van olie en CO2-neutraal.

Samen met zijn collega Joost Teixeira de Mattos richtte Hellingwerf het bedrijf Photanol op om de algentechnologie naar de markt te brengen. En met succes: vorige week werd bekend dat chemiegigant AkzoNobel met Photanol gaat samenwerken.

De twee bedrijven willen met de algen specifieke chemicaliën gaan maken voor AkzoNobels bedrijfsonderdeel Specialty Chemicals. Dat levert allerlei producten aan de industrie, voor de productie van schoonmaakmiddelen, voeding, papier en kunststof. De hoop is dat de 'groene' chemische bouwstenen uit de algen straks de fossiele grondstoffen kunnen vervangen die AkzoNobel nu gebruikt.

VPRO wetenschapsprogramma Labyrinth maakte vorig jaar bij Photanol deze reportage:

De aanpak van Photanol wordt duidelijk uitgelegd in onderstaande animatie.

 Foto's op deze pagina: Photanol.

 

Terug naar overzicht