Blauwe oesters

Blauwe oesters

Blauwe oesters

Chinese vervuiling kleurt lekkernij

Oesters als deze werden in 2010 voor het eerst opgevist in een riviermonding in Zuid China. Consumptie van de gekleurde lekkernij is niet aan te raden want de oesters zijn verontreinigd met metalen zoals koper, nikkel, zink en chroom. Ze komen ook in een groene variant voor.

Onderzoekers uit China, Amerika en Australië vestigen de aandacht op de oesters in een recente editie van het tijdschrift Environmental Science & Technology. De schelpdieren zijn exemplarisch voor de belabberde staat van het Chinese milieu, zo betogen ze in een opiniebijdrage. Ze luiden de noodklok over het rechtstreeks lozen van industrieel en huishoudelijk afvalwater in de Chinese rivieren, zonder enige vorm van afvalwaterzuivering. De vervuiling bedreigt onder andere de kleinschalige gemeenschappen in de rivierdelta, die voor hun voeding afhankelijk zijn van rijst en zeevoedsel.

De foto is een enigszins wrange inzending voor de wedstrijd chemistry in pictures van het Amerikaanse chemievakblad Chemical & Engineering News. De competitie is bedoeld om, zo schrijft de redactie, de schoonheid van chemie, chemische technologie en aanverwante wetenschappen in beeld te brengen. Een mooie foto is het zeker, maar 'schoonheid' is in dit kader niet helemaal de juiste term.

Bekijk meer foto's op cen.chempics.org of via de hashtag #cenchempics op Twitter of Facebook

Terug naar overzicht