Château chemie

Château chemie

Château chemie

Wijn als moleculaire cocktail, zonder dat er een druif aan te pas komt.

Je kunt er heel ingewikkeld over doen, maar uiteindelijk bestaat wijn gewoon uit water, alcohol en allerlei geur- en smaakstoffen. Met chemische analyse is heel nauwkeurig in kaart te brengen om welke moleculen het precies gaat. Maar zou het ook andersom kunnen? Dat je wijn maakt met water uit de kraan en de rest van de ingrediënten uit de chemicaliënkast?

Mardon Chua en Alec Lee denken van wel. In San Francisco gaan ze precies op die manier designer wijn maken met hun bedrijf Ava Winery. Je kunt alvast inschrijven op een 'replica' van een peperdure Dom Perignon, jaargang 1992. De echte champagne gaat voor meer dan tweehonderd dollar over de toonbank. De synthetische variant gaat slechts vijftig dollar kosten.

Vals spelen

Als er voldoende bestellingen binnen zijn, dan gaan Chua en Lee 499 flessen imitatiechampagne maken. Zonder druiven, zonder gist en zonder vinificatie. Maar met de smaak. Of zoals ze zelf zeggen "Ava's mission is to recreate the experience without having to recreate the process."

Echte wijnliefhebbers gruwen natuurlijk van deze aanpak. Een goede wijn vereist karaktervolle druiven, het perfecte terroir, het juiste klimaat, en natuurlijk het vakmanschap van de wijnboer.

Bovendien hebben chemici honderden verschillende moleculen in wijn aangetroffen, meestal in minuscule hoeveelheden. Zou je dat allemaal precies kunnen nabootsen?

Chua en Lee proberen die vraag niet eens te beantwoorden. Je zou kunnen zeggen dat ze behoorlijk vals spelen. Hun idee is dat slechts een beperkt aantal componenten er echt toe doet. Een paar aminozuren, suikers, natuurlijke zuren, en dan nog een handjevol vluchtige stoffen. Met behulp van een deskundige wijnproever ontwikkelen ze vervolgens het best drinkbare chemische recept. En voilá: le Chateau Chemie est arrivé!

Nasmaak van een plastic zak

Of deze aanpak ooit een echte topwijn zal opleveren is nog maar zeer de vraag. Medewerkers van het tijdschrift New Scientist kregen de primeur en mochten Ava's eerste designerwijn proeven. Het was een replica van de zoete Italiaanse bubbelwijn Moscato d’Asti. Zonder moeite wisten ze de synthetische wijn te onderscheiden van de natuurlijke variant. Hun kwalificaties liegen er niet om: de fake-wijn ruikt naar schoonmaakalcohol en heeft de nasmaak van een plastic zak.

Hoezeer we hier een fan van chemie zijn is ons advies daarom om voorlopig toch maar niet in te schrijven op die Dom-Perignon-uit-het-lab. Misschien moeten we maar gewoon ingewikkeld blijven doen over wijn. 

Afbeeldingen:
Glazen wijn: Pexels.com
Glas met moleculen: Ava Winery/CIO
 

 

Terug naar overzicht