Chemie zorgt voor snijbloemen

Chemie zorgt voor snijbloemen

Chemie zorgt voor snijbloemen

Bleekwater, aspirine of frisdrank in de vaas? Of toch maar zo'n zakje?

Prachtig, zo'n boeket snijbloemen. Je huis fleurt er letterlijk van op. Daar gaan we: stelen afsnijden, water in de vaas en dan hup de bloemen erin. O ja, nog een aspirientje erbij. Of was het nou een koperen stuiver? En wat zei de buurman nou laatst? Die deed er altijd een scheut azijn of bleekwater bij. En 7 Up, dat schijnt ook te werken

De lijst met trucs om snijbloemen lang te laten staan is lang en gevarieerd. Sommige werken, andere niet. Wat vrijwel altijd werkt is het zakje bloemenvoedsel dat je erbij krijgt. Niet dat je er oude bloemen mee overeind zet. Maar als je gezonde bloemen in huis hebt gehaald, dan hou je die met het poeder gegarandeerd langer fris.

Het is belangrijk dat het vaaswater de stoffen bevat die vóór het oogsten van de bloemen nog door de "moederplant" werden geleverd. Verder het helpt als het water licht zurig is, want dat zijn plantencellen ook. En het water moet schoon blijven - er mogen geen schimmels en bacteriën in gaan groeien.

Dat is precies waar het spul in het kleine zakje allemaal voor zorgt. Het bevat daarom naast bloemenvoeding (dat zijn vooral suikers) ook hulpstoffen zoals waterverzachters, zuurteregelaars en stoffen die de wateropname bevorderen. Pure chemie eigenlijk. Onderaan deze pagina vind je voorbeelden van zouten en moleculen die daarbij een rol spelen.

Niet zinloos

Maar die huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes, hebben die dan helemaal geen zin? Zo is het ook weer niet. Zo kan het toevoegen van frisdrank de zuurgraad van het water wat verlagen (net als azijn) en de bloemen van suiker voorzien. Teveel suiker is echter een voedingsbron voor micro-organismen en dat werkt dus vervuiling van het vaaswater in de hand. Chloor (bleekmiddel) gaat dat weer tegen, maar dat is lastig te doseren. Een scheut teveel en de bloemen leggen het loodje.

Een koperen munt toevoegen is op zich niet onzinnig, maar het koper lost erg langzaam op en zal dus weinig effect hebben. Aspirine kan de zuurgraad van het vaaswater verlagen, maar heeft bij sommige planten vervelende bijwerkingen.

Zo is er bij ieder huismiddeltje wel een kanttekening te maken en bovendien kan geen enkel middel álles doen dat nodig is om de bloemen fris te houden. Dus doe jezelf en je bloemen een plezier, en strooi gewoon dat poeder in het water.

Afbeeldingen:
Bloemen: Pixabay
Chrysalzakjes: Wikimedia Commons
Infographic: Chemical & Engineering News
 
 
 
Terug naar overzicht