De chemie op straat

De chemie op straat

Met een beetje kennis kantelt de mening van mensen over chemie

"Als ik aan het woord chemisch denk, dan denk ik aan zo'n sissende blub die alles vernietigt wat op z'n pad ligt". In de video hierboven is de toon meteen gezet. Interviewer Gert-Jan Jansen vraagt mensen op straat om hun mening over chemie. Zouden ze in Nederland meer of juist minder chemische industrie willen?

Dat niet iedereen meteen ja roept valt te begrijpen. Er is het nodige onbegrip over wat chemie precies betekent en om welke industrie het nou eigenlijk gaat. Toch is ook niet iedereen direct negatief. Sommigen associëren chemie met eng, vies en vervuilend maar anderen geven eerlijk aan dat ze er weinig van weten. En als ze eens goed gaan nadenken dan zien de meesten de waarde van de chemie wel in. Al was het maar omdat je in de sector goed je geld kunt verdienen. En medicijnen natuurlijk, daarvan kennen sommigen de chemische oorsprong.

Een wereld te winnen

De video werd vertoond op de jaarvergadering van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, met Jansen als dagvoorzitter. Hij maakte zijn publiek van managers en beleidsmakers duidelijk dat er nog een wereld te winnen is in de perceptie van chemie.

In de volgende video laat Jansen zien dat een beetje kennis de mening over chemie al gauw doet kantelen. Chemie zit in je smartphone, in de zonnebrand, in de lak op je schoenen, in innovatieve kunststof producten. Op onze website is het steeds opnieuw te zien: chemie is overal (loop maar eens door het menu aan de linkerkant). Wie dat beseft stelt zijn mening positief bij.

Dan komt de moeder die chemie in eerste instantie "schadelijk, ongezond, niet goed" vindt, tot een opmerkelijk inzicht: "ik ben me er eigenlijk niet van bewust dat ik zoals ik hier sta eigenlijk ook heel chemisch ben". Kijk, daar worden wij nou blij van.

Terug naar overzicht