De waarde van de gouden plak

De waarde van de gouden plak

De waarde van de gouden plak

Olympisch goud is vooral zilver

Al zo'n zevenduizend jaar laat de mens zich betoveren door goud. Het is met afstand het oudst bekende metaal - ijzer bijvoorbeeld werd pas echt populair in de tijd van de Romeinen. Dat heeft een simpele reden: in tegenstelling tot ijzer is goud in chemisch opzicht uiterst stabiel. Het verbindt zich niet met andere elementen en is vrijwel altijd aanwezig in zijn oorspronkelijke, metallische vorm. Als je weet waar je moet zoeken, kun je goud zo uit de aarde peuteren.

Omdat goud zo niet-reactief is, wordt het nauwelijks dof en blijft het 'eeuwig' glanzen. Geen wonder dat het edelmetaal mythische proporties heeft gekregen, en logisch dus dat we het gebruiken om er onze kampioenen mee te eren.

De medailles in Rio zijn forse exemplaren. Ze wegen 500 gram en daarmee zijn het de zwaarste Olympische medailles ooit. De diameter is 85 millimeter en de dikte varieert van 6 mm aan de rand tot 11 mm in het midden.


 

Kostbaar

Behalve edel is goud ook behoorlijk schaars en daardoor erg kostbaar. De 'gouden' plak in Rio de Janeiro is daarom in feite een vermomde zilveren medaille. Helaas voor Dorian van Rijsselberghe, Elis Ligtlee en andere Olympisch kampioenen: hun medailles zijn slechts voor een schamele 1,2% van goud. Het zit in een dun laagje aan de buitenkant, 6 gram in totaal - precies het minimum volgens de regels van het Internationale Olympische Comité.

Inclusief het zilver komt de totale waarde van zo'n plak daarmee op ongeveer 500 euro (bij de huidige metaalprijzen). Een massieve gouden medaille van dezelfde grootte is veel zwaarder (920 gram) en zou voor meer dan 35.000 euro aan goud bevatten. Gezien het totaal van 812 gouden plakken zou dat behoorlijk op het Olympisch budget drukken ...

Duurzaam goud

De samenstelling van de huidige medailles verschilt niet veel van voorgaande edities van de Spelen. Het Braziliaanse organisatiecomité heeft wel extra zijn best gedaan de metalen op duurzame wijze te verkrijgen. Zo is het zilver deels afkomstig uit afgedankte röntgenplaten en spiegels. Het brons is gedeeltelijk teruggewonnen uit afval van de Braziliaanse munt. 

Het goud voor de Olympische kampioenen is afkomstig uit mijnen die het kostbare metaal op verantwoorde wijze uit goudhoudend gesteente vrijmaken. Daarbij wordt bijvoorbeeld het gebruik van kwik vermeden, zo bericht het comité.

Het is goed dat de Brazilianen duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, maar of dat echt telt voor de sporters die een plak om hun hals krijgen? Voor ligt de waarde van de medaille natuurlijk ook niet in dollars, euro's of grammen edelmetaal. Voor hen gaat het om onbetaalbaar eremetaal, iets om voor altijd te koesteren.

Video: Vervaardiging van de zilveren en gouden medailles. Bij de gouden exemplaren wordt met behulp van elektrochemie een dun laagje goud opgebracht (kijk op 1:19).

Afbeeldingen:
Rio2016, via rio2016.com en @rio2016

 

Terug naar overzicht