Doe-het-zelf plastic recycling

Doe-het-zelf plastic recycling

Doe-het-zelf plastic recycling

Zelf aan de slag met hét materiaal van deze tijd

Plastic is licht, sterk, goedkoop en je kunt het in allerlei vrolijke kleuren krijgen. Geen wonder dat het zo'n populair materiaal is. Zo populair zelfs, dat sommige mensen denken dat onze tijd de geschiedenis zal ingaan als 'het plastic tijdperk'.

Die populariteit heeft wel een vervelende keerzijde, want we gaan niet altijd even verantwoord met plastic om. Zwerfafval, milieuvervuiling en plastic soep zijn het resultaat. Daarom zijn we op grote schaal plastic gaan recyclen, en met succes. Allerlei speelgoed, flessen, kratten en andere producten bestaan tegenwoordig uit gerecycled plastic.

Maar wat als je nou in een land woont waar nog geen recycling is? Wat moet je dan met je plastic?

De Nederlandse ontwerper Dave Hakkens heeft op die vraag een verrassend antwoord. Hakkens trekt zich het lot van onze kwetsbare planeet aan. Eerder lanceerde hij al het phonebloks project om de hoeveelheid afval van afgedankte mobiele telefoons te verminderen. Zijn nieuwste project is precious plastic

Hakkens ambitie is om mensen overal ter wereld plastic te laten recyclen. Kleinschalige, doe-het-zelf recycling die helpt de waarde van plastic in te zien. Op de website van het project presenteert hij eenvoudige, gemakkelijk te fabriceren machines om van plastic afval waardevolle producten te maken.

De bouwtekeningen zijn gratis en met de instructievideos helpt Hakkens je op weg. Met een investering van een paar honderd euro en wat kennis van metaalbewerken, lassen en elektronica kun je zo je eigen werkplaats voor plastic recycling (laten) bouwen.

Op zijn website presenteert Hakkens prachtige voorbeelden van producten die je met zijn machines kunt maken. Hij hoopt mensen te inspireren om zelf hun creativiteit de vrije loop te laten en vervolgens hun ideeën via zijn website weer te delen. Zodat de wereld er een stukje beter op wordt. En mooier. Want zeg nou zelf, wat zie je liever:

Dit?

Of dit?

Alle afbeeldingen zijn afkomstig van preciousplastic.com
 
 
 
Terug naar overzicht