Een onderbroek van hout

Een onderbroek van hout

Een onderbroek van hout

Een natuurlijk alternatief voor katoen, dankzij chemie

Een onderbroek van houtvezels, daar krijg je misschien spontaan de kriebels van. Toch is textiel gemaakt uit hout minstens zo draagbaar als katoen. Wist je dat er een oud chemisch proces bij komt kijken om uit die stugge, harde grondstof toch zachte en soepele textielvezels te kunnen maken?

Geen olie maar hout

De oorsprong ligt meer dan honderd jaar geleden. Vandaag de dag draait de chemische industrie vooral op aardolie, maar in de negentiende eeuw gebruikte men hout en andere natuurlijke grondstoffen. Die bevatten veel cellulose, waar bijvoorbeeld in 1870 celluloid van werd gemaakt: het allereerste plastic.

In dezelfde tijd ontwikkelde chemici een manier om van cellulose uit hout textielvezels te maken. Viscose heten die, of ook wel rayon. In het Nederlands sprak men vaak over kunstzijde - je kunt er namelijk hele zachte, soepele, zijde-achtige kleding van maken. De Nederlandse Kunstzijdefabriek, kortweg Enka, werd er groot mee. De Enka stond later als AKU (Algemene Kunstzijde Unie) aan de wieg van Akzo, dat we nu kennen als AkzoNobel.

Duurzaam

Dat er vandaag de dag weer een groeiende belangstelling is voor textiel uit hout komt onder andere vanwege onvrede over de katoenteelt. Die vergt namelijk heel veel water en bestrijdingsmiddelen. Daarom is de meeste katoenen kleding niet erg duurzaam. Hout is veel duurzamer te produceren, bijvoorbeeld als je snelgroeiende eucalyptusbomen gebruikt.

Alleen moet je er dan wel op een duurzame manier textiel van maken. En dat kan. Amerikaanse Enka-ontwikkelaars legden daarvoor al in 1972 de basis. Ze ontwikkelden een proces met relatief milde oplosmiddelen, die vrijwel volledig teruggewonnen kunnen worden. De algemene naam voor deze vezels is Lyocell.
Sinds 2004 is de technologie in handen van het Oostenrijkse bedrijf Lenzing. Die maakt een hele reeks vezels uit hout, met namen als Modal en Tencel.

Save the world

Tencel vind je in het ondergoed dat het Nederlandse bedrijf Saint Basics sinds kort op de markt brengt onder het motto "Love your butt and save the world". Maar als je goed oplet vind je de 'houten vezels' ook in allerlei T-shirts, jurken, overhemden en nog veel meer. Zelfs in matrassen en dekbedden. Kijk maar eens op het etiket. Gemaakt door de natuur, geholpen door chemie.

Afbeeldingen:
Onderbroek: Saint Basics
Kunstzijdefabriek: Mijngelderland.nl
Van hout tot garen: Lenzing
Etiket: Wikimedia Commons
 
 

 

Terug naar overzicht