Eetbaar waterzakje

Eetbaar waterzakje

Eetbaar waterzakje

Alternatief voor plastic fles?

Het is geen flesje, het is geen pakje, het is de Ooho. Dit geinige watercontainertje werd bedacht door drie Londense industrieel ontwerpers. Gemakkelijk en goedkoop te fabriceren, sterk, hygienisch, en biodegradeerbaar - eetbaar zelfs.

De 'blob' is één van de winnaars van de Lexus Design Award 2014. En hoewel de Ooho het plastic afval probleem vast niet gaat oplossen, staat hij wel een voor mooie, frisse manier van nadenken over verpakkingen. Gebaseerd op chemie.

Membraan

De Ooho is in feite een dubbel gelatine-achtig membraan, gemaakt volgens tamelijk basale chemische principes. De vervaardiging is afgeleid van de culinaire 'sferificatie' techniek van sterrenkok Ferràn Adria. Die leidde begin deze eeuw het Spaanse sterrenrestaurant elBulli, bekend om zijn hoogstaande 'moleculaire gastronomie'.

Adria verwierf faam met kleine kaviaar-achtige gelbolletjes met meloenpulp, groene thee of appelsap. Maar het eerste patent op de techniek stamt uit 1946 en Unilever onderzocht al in de jaren vijftig van de vorige eeuw de toepassing in capsules voor geneesmiddelafgifte. De ingrediënten zijn water, natriumalginaat en calciumchloride. Voor thuiskoks wemelt het op het internet van recepten en instructievideo's en er zijn zelfs complete sferificatie-kits te koop.

Milieuvriendelijk

Terug naar de Ooho. De ontwerpers speelden net zo lang met de ingrediënten tot ze een stevig zakje hadden waarmee ze op een redelijk praktische manier water konden vervoeren. Ze calculeren de kostprijs van de waterballon rond de 2 cent. En dat is geen informatie voor fabrikanten, maar voor de watergebruikers zelf. Het idee is namelijk dat mensen thuis hun eigen waterballonnetjes gaan produceren. Goedkoop, schoon en vooral: milieuvriendelijk.

Terug naar overzicht