Gaudimoleculen

Gaudimoleculen

Gaudimoleculen

Chemici laten zich inspireren door beroemde Spaanse architect

Bouwen met atomen en knutselen met moleculen, zo wordt het werk van een chemicus vaak omschreven. In de praktijk is het wel iets anders dan spelen met Lego of K'nex, maar de vergelijking is best te maken. Met het periodiek systeem als bouwdoos maken chemici de meest fantastische moleculen. Meestal om er iets nuttigs mee te doen, maar soms ook gewoon om te kijken wat er allemaal kan met de 'bouwstenen' uit de doos.

Zo hebben chemici uit Finland en Nieuw Zeeland onderzocht wat voor een soort holle ruimtelijke moleculen je zou kunnen bouwen met koolstof. Ze lieten zich daarbij inspireren door de beroemde Spaanse architect Antoni Gaudi, die met veelvlakken (polyhedra) experimenteerde bij het ontwerp van zijn befaamde Sagrada Familia kathedraal in Barcelona. Op de foto bovenaan zie je een afbeelding van het geometrische interieur van de kerk. Hiernaast zie je enkele houten modellen die Gaudi bij zijn ontwerp gebruikte. 

Gaudiënen

In een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift 'Nanoscale' presenteren de chemici nu allerlei nieuwe moleculen die lijken op de geometrisch vormen van de beroemde architect. De chemici noemen hun nieuwe soort moleculen dan ook 'gaudiënen'.

Ze vermoeden dat de gaudiënen interessante optische of elektronische eigenschappen kunnen hebben. Bovendien zijn de moleculen met een beetje chemische handigheid in te bouwen in plastics of elektronische materialen. Dat denken de onderzoekers tenminste. Want de moleculen die ze presenteren (je ziet ze hieronder) bestaan tot nu toe alleen nog in hun computers, virtueel gebouwd met speciale software voor het modelleren van moleculen.

Het wachten is nu op de eerste echte moleculenbouwers die met kolven en reageerbuizen aan de slag gaan om de gaudiënen werkelijk te construeren.

 

Afbeeldingen:
Sagrada Familia: Wikimedia Commons
Gaudi polyhedra modellen:
Flickr, Carlos Lorenzo
Gaudiënen: Nanoscale
 

 

Terug naar overzicht