Gronings geheugen uit plastic

Gronings geheugen uit plastic

Gronings geheugen uit plastic

Op de foto: onderzoekster Mengyuan Li. Rechts de gebruikelijke ruwe en daarom melkachtige PVDF folie. Links het verbeterde, transparante en gladde PVDF gemaakt tijdens haar onderzoek.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een naam hoog te houden als het gaat om plastic elektronica. Het Zernike Institute for Advanced Materials stond aan de wieg van zowel de plastic transistor als de plastic diode, beide gebaseerd op het principe van de ferro-elektriciteit. De nieuwe component in de reeks is een bruikbaar plastic geheugen, gemaakt van het relatief goedkope kunststof PVDF.

Promovenda Mengyuan Li ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek onder leiding van professor Dago de Leeuw een methode om dunne, gladde lagen PVDF te maken met ferroëlektrische eigenschappen. De opgeslagen informatie blijft tot maar liefst 170 °C goed bewaard. Dat is meer dan het dubbele van het materiaal dat tot nu toe voor deze toepassing werd gebruikt. 

Aan plastic elektronica wordt veel onderzoek verricht vanwege de potentieel lage prijs en tal van mogelijke toepassingen. Zo is het te verwerken in de verpakking van voedingsmiddelen, bijvoorbeeld om de houdbaarheid in de gaten te houden, maar ook in ‘slimme kleding’.

Meer over het onderzoek lees je op Kennislink.

Terug naar overzicht