Hippe chemiesensor

Hippe chemiesensor

Hippe chemiesensor

Met de SCiO analyseer je de wereld om je heen

Meten is weten. Welke watermeloen het zoetst is, wat er in die supergezonde shake zit of hoe gezond je kamerplanten zijn. Hoe mooi zou het zijn als je dat allemaal kunt meten?

Vanaf volgend jaar kan het. Met de SCiO, een 'moleculaire sensor' als aanvulling op je smartphone. Hij komt in productie dankzij crowdfunding op Kickstarter, waar een kleine dertienduizend mensen gezamenlijk inmiddels ruim 2,7 miljoen dollar startkapitaal bijeenbrachten. Dat is bijna veertien keer het streefbedrag en de SCiO staat dan ook in de top twintig van meest succesvolle Kickstarter projecten. Niet gek voor een tamelijk nerdy - maar daarom niet minder kansrijk - product.

Doordacht concept

De SCiO detecteert moleculen en gebruikt die data om je over een product of materiaal te informeren. Voeding, planten, geneesmiddelen, materialen, volgens onderstaand promotiefilmpje zijn de mogelijkheden eindeloos.

Verkooppraatjes, denk je misschien, maar de SCiO is wel degelijk een doordacht concept met veel potentie. Omdat je smartphone de gegevens verwerkt, kunnen allerlei partijen nieuwe apps voor de sensor ontwikkelen. Je koopt hem dus niet voor één type meting, maar zult het aantal toepassingen zien groeien.

Een paar seconden

De SCiO scant een appel, plantenblad of milkshake in een paar seconden. Je schijnt erop met een LED in de SCiO, die vervolgens het gereflecteerde licht opvangt. Met een speciale sensor volgt dan een analyse van het infrarode licht in die gereflecteerde bundel. In chemische laboratoria is deze infraroodspectroscopie een populaire techniek voor de bepaling van moleculaire structuur en samenstelling. De labs doen dat met bijzonder nauwkeurige, maar tegelijkertijd ook grote en dure apparaten.

De SCiO daarentegen is klein en goedkoop. Dat is vooral te danken aan een nieuwe sensor, die gemakkelijk in grote hoeveelheden is te produceren. De ontwikkelaars stopten de afgelopen drie jaar ook veel energie in goedkope optica en slimme rekentechnieken om het sensorsignaal te verwerken. Ze claimen dat de miniaturisering nauwelijks afbreuk doet aan de kwaliteit van de moleculaire analyse.

In de cloud

Behalve je smartphone is ook een internetverbinding cruciaal voor een goed resultaat. In de 'cloud' worden de meetgegevens gekoppeld aan een spectroscopische databank. De apps op je telefoon stellen vervolgens voor je vast wat de analyse precies inhoudt.

De eerste versie van de SCiO komt met een fruit-app die vooral suikers meet, een app om vast te stellen of je planten wel genoeg water hebben en een app voor de analyse van geneesmiddelen. Nieuwe apps liggen in het verschiet. Zo zou je kunnen denken aan 'allergie apps' die waarschuwen tegen de aanwezigheid van gluten, of sporen van pinda's. Als alles volgens planning verloopt krijgen de eerste klanten hun SCiO in november. De wereldwijde levering zou dan in december van start moeten gaan. Hoeveel hij kost is nog niet duidelijk. Wij zetten in op een dikke honderd euro, aangezien op Kickstarter minimaal 149 dollar toegezegd moest worden.

Terug naar overzicht