Kunstig materiaal helpt cellen

Kunstig materiaal helpt cellen

Kunstig materiaal helpt cellen

Soms zie je in één oogopslag een beeld dat je pakt, een foto met een hoge 'wow' factor. Dit is er zo één. Het beeld zelf al, mooi geometrisch, contrastrijk en op de één of andere manier intrigerend. Als je dan ontdekt wat er precies in beeld is, dan wordt de verwondering alleen maar groter.

Je ziet hier een microscopisch zijaanzicht van een dun plaatje polymethylmethacrylaat (PMMA), de kunststof die vooral bekend is als 'perspex' of 'plexiglas'. Het plaatje is gemaakt via een combinatie van thermisch vervormen en bewerking met energierijk UV-licht.

Het kunstige oppervlak dient om te onderzoeken hoe de groei van cellen afhangt van hun driedimensionale (micro)omgeving. En hoe je vervolgens die groei kunt sturen door de cellen in de juiste omgeving te plaatsen.

Regeneratieve geneeskunde

De foto is één van de dragende beelden op de website van het nieuwe MERLN Instituut van de Universiteit Maastricht. Het instituut faciliteert de spraakmakende transfer van de groep van hoogleraar Tissue Engineering Clemens van Blitterwijk, die de Universiteit Twente verruilt voor die van Maastricht. MERLN richt zich op het ontwikkelen van nieuwe technologie voor regeneratieve geneeskunde, met name op het gebied van bot- en kraakbeenherstel. Denk bijvoorbeeld aan “slimme" biomaterialen die leiden tot weefselherstel via stamcellen van de patiënt zelf.

Het MERLN Instituut zal mede gestalte geven aan het Institute for Science and Technology (InScite), een internationaal onderzoeks- en kennisinstituut voor biobased en biomedische materialen. In InScite bundelen topwetenschappers van de Universiteit Maastricht, MUMC+, Technische Universiteit Eindhoven en experts van DSM en de Chemelot Campus hun kracht, kennis en expertise om een bijdrage te leveren aan verantwoord gebruik van duurzame grondstoffen en het vitaal ouder worden.

Terug naar overzicht