Kunstmest uit poep en plas

Kunstmest uit poep en plas

Kunstmest uit poep en plas

Rioolwaterzuivering wordt producent van grondstoffen en energie

Glas, metaal, plastic, kleding: we zijn gewend van alles te recyclen. Omdat afval waarde heeft, en omdat het in 't belang is van onze planeet. Hergebruik spaart immers energie en grondstoffen. Maar wist je dat ook je persoonlijke 'biologische' afval het recyclen meer dan waard is?

Poep en plas bevat fosfaat en dat is een cruciaal ingrediënt van kunstmest. Nu maakt men kunstmest met fosfaat uit enorme mijnen, waar grote machines fosfaatrijke gesteenten afgraven. Maar die mijnen raken langzaam maar zeker leeg. Als we in de toekomst genoeg kunstmest willen hebben om ons voedsel mee te verbouwen, dan moeten we stoppen met fosfaat verspillen.

Kringloop gesloten

Als je weet dat we in Nederland maar liefst 3 miljoen ton fosfaat het riool in laten lopen, dan zie je meteen waar je fosfaatverspilling goed aan kunt pakken. Inderdaad: bij de rioolwaterzuivering.

In Amersfoort hebben ze dat goed begrepen. Daar is vorige week een chemische installatie in gebruik genomen die fosfaat terug kan winnen. Het wordt verwerkt tot kunstmestkorrels die zó weer het land op kunnen. Zo is de kringloop gesloten. Want het fosfaat komt in ons voedsel terecht, we eten dat, we doen onze behoefte en uit het rioolwater wordt vervolgens weer opnieuw kunstmest gemaakt.

Europese primeur

Ook sommige andere rioolwaterzuiveringen halen op de een of andere manier fosfaat uit het afvalwater. Maar die maken er niet meteen kunstmest van. Daarmee loopt Waterschap Vallei en Veluwe, de eigenaar van de Amersfoortse rioolwaterzuivering, voorop. Ze zijn de zelfs eerste van Europa. 

Het Amersfoortse afvalwater levert het waterschap trouwens ook nog energie op. Bij de vergisting van het zuiveringsslib komt biogas vrij, waar elektriciteit mee wordt opgewekt. 

Zo is een rioolwaterzuivering geen afvalverwerker, maar een 'fabriek' van kunstmest en elektriciteit. En zo verandert rioolwater van een lastig probleem in een bron van grondstoffen en energie. Want als je goed kijkt, dan heeft alles waarde. Zelfs je poep en je plas. 

Bekijk onderstaande video voor uitleg over de winning van energie en grondstoffen uit afvalwater.

Afbeeldingen:
Toilet met bloemen: YlinPhoto, Shutterstock
Kunstmest:
Eliquo 
 
 

 

Terug naar overzicht