Lego chemie

Lego chemie

Lego chemie

Nieuwe Lego-set werd bedacht door Nederlandse scheikundige

Het was groot nieuws afgelopen zomer: levensechte vrouwelijke onderzoekers in een Lego-set. Daaronder een scheikundige met heuse erlenmeyers en monstrueuze pipetten. De set was het idee van de Nederlandse geochemicus Ellen Kooijman, opgeleid aan de Universiteit Utrecht maar nu werkzaam bij het Zweeds Natuurhistorisch Museum in Stockholm.

Via de site ideas.lego.com wist Kooijman de speelgoedfabrikant over te halen een set te maken rond het thema wetenschappelijk onderzoek. Dat was al nieuwswaardig, maar omdat Kooijmans Lego-staf uit louter vrouwen bestond, werd het een instant hype. Ze ontving meer dan honderd interviewverzoeken en was van Berlijn tot New York in het nieuws. Binnen een mum van tijd was de set uitverkocht. En helaas, het is een 'limited edition', dus wie er nog een wil, zal behoorlijk in de buidel moeten tasten. De prijzen lopen op eBay inmiddels richting de 70 euro.

Make-up

De Legovrouwen zijn respectievelijk paleontoloog, sterrenkundige en scheikundige. Met die laatste heeft Kooijman zelf de meeste verwantschap en volgens Lego is het poppetje losjes op haar gebaseerd. Maar helemaal tevreden is ze daar niet mee. Zo heeft Lego de onderzoeksters overduidelijk van lippenstift en andere make-up voorzien. Kooijman schrijft op haar blog dat zoiets in het laboratorium beslist geen goed idee is, aangezien de make-up samples kan contamineren.

Ook had ze graag gezien dat haar Lego-alter-ego veiligheidshandschoenen had gedragen, want 'safety comes first' natuurlijk. Wat dat betreft is het ook een misser dat ze voor de foto in het instructieboekje, genomen in haar museumlab, geen veiligheidsbril draagt. Eventjes afgezet voor de foto, uiteraard, maar ze biedt haar excuses aan omdat ze zo geen goed voorbeeld geeft.

Kooijman is wel heel tevreden dat Lego de onderzoeksters aan de achterkant van het hoofd alternatieve gezichtsuitdrukkingen van paniek en frustratie gaf - precies wat je in een lab kunt tegenkomen. Dit inspireerde Donna Yates van de University of Glasgow inmiddels tot het twitteraccount @legoacademics waar ze op vermakelijke wijze het onderzoeksleven in beeld brengt. Binnen een maand kreeg Yates meer dan 36.000 volgers.

Terug naar overzicht