Micellair water

Micellair water

Micellair water

Innovatief product of innovatieve marketing?

Het is een hit in de wereld van de cosmetica: micellair water. Verpakt in mooie heldere flacons ziet dat er inderdaad uit als - gewoon - water. Maar met een literprijs vanaf 25 euro (en met uitschieters richting het drievoudige) zal er toch ook wel iets anders in zitten. Inderdaad: hier is sprake van een aardig staaltje chemie.

Het nieuwe water dient als reinigingsmiddel voor de huid. Het verwijdert vettige lipstick, kleverige oogschaduw en andere make-up die bij reiniging met kraanwater gewoon blijft zitten. Veel make-up is namelijk vettig of olie-achtig en lost daarom niet in water op. Alcohol zou in feite een veel geschikter reiniger zijn - alleen werkt dat weer zó goed dat het ook de vettige bestanddelen van de huid oplost.

Er is natuurlijk een oude truc voor het verwijderen van vet met behulp van water en dat is zeep. In de nauwe chemische betekenis van het woord is dat een zout van een vetzuur. Maar kijk je naar de functionaliteit dan zijn zepen 'tweekennige' moleculen die aan de ene kant van water houden en aan de andere kant van vet of olie.

Mayonaise

Zulke moleculen zijn er in veel meer soorten en maten. Je komt ze als 'oppervlakte-actieve verbinding', 'surfactant' of 'emulgator' in allerlei producten tegen, van cosmetica tot voedingsmiddelen. Ze helpen twee soorten (vloei)stoffen te combineren die van zichzelf eigenlijk niet mengbaar zijn. Neem mayonaise: de eierdooier bevat stoffen zoals lecithine, die ervoor zorgen dat olie zich laat mengen met azijn of citroensap.

Terug naar de cosmetica, waar de surfactanten het cruciale ingrediënt zijn in reinigingsmiddelen zoals shampoos. Een bekende is natriumlaurylethersulfaat, met een waterminnende kop en een vetminnende staart:

De reinigende werking berust erop dat zulke moleculen vet en vuil inkapselen met hun vettige staarten. Er ontstaat een bolletje met alle koppen aan de buitenkant: een micel. En omdat die moleculaire koppen waterminnend zijn, helpen de micellen zo het vet en andere ongerechtigheden weg te spoelen. 

Marketing

Inderdaad: tot zover niets nieuws onder de zon. Als je jezelf schoonpoetst maak je in feite altijd gebruik van micellen. Wie cynisch is aangelegd ziet het micellaire water als een truc van fabrikanten om een goedkoop ingrediënt duur te verkopen. De grote spreiding in de prijzen maakt dat ook best aannemelijk, maar toch lijkt hier evengoed sprake van een echt nieuw product. In ieder geval schijnt het wel bijzonder effectief te werken: 

Voor wie meer wil weten schreef cosmeticablogster Labmuffin een informatief stukje over de micellaire waters (in het Engels). De moleculaire interactie met het wattenschijfje blijkt een belangrijk element in het reinigingsmechanisme.

En dan nog een video voor de zuinige lezers: het schijnt niet bijzonder moeilijk te zijn om je eigen wonderwater te maken:

Meer informatie over cosmeticaproducten en hun samenstelling vind je bij de Nederlandse Cosmetica Vereniging.

De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de blog styletoday.nl.

Terug naar overzicht