Nagels met chemie

Nagels met chemie

Nagels met chemie

Het recept voor kleurrijke, strakke nagels

Wist je dat nagellak ooit gemaakt werd door restjes filmtape in de blender te stoppen, samen met alcohol, wonderolie en kleurstof? Onze zuiderburen melden dat op breakingscience.be, de jongerensite van de Belgische chemie- en lifesciences-sector. Hun pagina over 'nagellak voor dummies' bevat nog meer opmerkelijke weetjes. Zoals bijvoorbeeld dat de parelmoerglans van sommige nagellak te danken is aan kristalletjes van guanine afkomstig uit… fijngestampte visschubben. 

Chemische ingrediënten

Nagellak is ondenkbaar zonder chemie. Kleurrijke, opmerkelijke chemie. We nemen de belangrijkste ingrediënten van de nagellak even met je door, zodat je weet waar je die prachtige nagels aan te danken hebt:

1. Nitrocellulose
Deze stof zorgt ervoor dat de nagellak lekker strak op je nagel zit. Nitrocellulose is trouwens ook het hoofdbestanddeel van celluloid. Daar werden in de eerste helft van de vorige eeuw bioscoopfilms van gemaakt. Dat verklaart het opmerkelijke blenderrecept.

2. Weekmakers en synthetische harsen
Synthetische harsen geven de nagellak 'body' en zorgen er voor dat de lak goed aan je nagel hecht.

3. Kleurstoffen
Kleurstoffen spreken voor zich; ze geven de lak de meest fantastische tinten, die je bij de drogist tegemoet spatten.

4 Oplosmiddel
De ingrediënten van nagellak zitten in een oplosmiddel. Het verdampt direct na het aanbrengen (dat ruik je wel) en als het eenmaal verdwenen is vormen de overige ingrediënten de harde laklaag. Dat proces is te bespoedigen door flink met je handen te wapperen: het oplosmiddel verdampt dan sneller.

Jouw chemie

Er zijn nog allerlei andere ingrediënten, bijvoorbeeld voor een glittereffect of een mooie parelmoerglans. Nog een opmerkelijk weetje: voor het parelmoer worden kristalletjes gebruikt van guanine, afkomstig uit visschubben. Dat klinkt misschien wat eigenaardig, maar met chemie kun je uit allerlei grondstoffen hele nuttige producten maken.

Zo maakt de cosmetica industrie precies de nagellak die jij wilt, waarmee je jouw nagels precies de chemie kunt geven waar jij je goed bij voelt!

Grote foto bovenaan: Wikimedia Commons, Bumerang22.
Kleine foto: Flickr, Courtney Rhodes.
 

 

Terug naar overzicht