Nooit meer poetsen

Nooit meer poetsen

Nooit meer poetsen

Groningse chemici werken aan antibacterieel tandimplantaat uit de 3D-printer

Tand kapot? Geen probleem! Even naar de tandarts en je hebt nog dezelfde dag weer een compleet gebit. Met de 3D-printer kan het. De futuristische maakmachine staat op het punt door te breken in de tandartspraktijk. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werkt ondertussen aan een materiaal waarmee je tanden kunt 3D-printen die immuun zijn voor bacteriën. Vaarwel tandplak!

Bacteriekillers

Voor 'neptanden' uit de 3D printer geldt net als voor vrijwel alle implantaten (heup, knie, hartklep en ga zo maar door) dat ze een broedplaats vormen voor bacteriën. Chemici uit de groep van RUG-hoogleraar Andreas Hermann hebben daar wat op gevonden met zogenaamde quaternaire ammoniumzouten. Dat zijn echte bacteriekillers. Ze werken via een soort microscopische elektrocutie: hun elektrische lading beschadigt de bacteriën, die dan al snel het loodje leggen.

De Groningers namen een tandheelkundige kunststof en verwerkten er op een handige manier ammoniumzouten in. Samen met orthodontist Yijin Ren maakten ze er met een 3D printer tanden van. Vervolgens namen ze de proef op de som met behulp van echt speeksel. Daarbij bleek inderdaad dat bacteriën geen enkele kans kregen.

De onderzoekers waren minstens even blij dat de antibacteriële werking tot de tanden beperkt blijft. Het is immers niet de bedoeling dat de zouten via het speeksel in de spijsvertering terechtkomen en daar onze darmbacteriën om zeep helpen.

Bacteriedodende beugel

Het kan helaas nog wel even duren voor de nooit-meer-poetsen-tand bij de tandarts ligt. Eerst moet duidelijk worden of het nieuwe antibacteriële tandmateriaal sterk genoeg is. Vervolgens moet het zijn bruikbaarheid bewijzen en officieel toegelaten worden.

Ondertussen proberen de onderzoekers hun concept ook uit op kunststoffen die gebruikt worden door orthodontisten. Misschien ligt de eerste echte toepassing wel in 3D geprinte beugels. Maar op langere termijn behoort een 3D geprinte bacteriedodende tand zeker tot de mogelijkheden. En - voor wie dat wil - misschien wel een heel gebit. Vaarwel tandenborstel...

Beeld:
Grote foto bovenaan: Flickr, Rupert Taylor-Price
Andere foto's: Rijksuniversiteit Groningen
 
 

 

Terug naar overzicht