Programmeer je geheugen

Programmeer je geheugen

Programmeer je geheugen

Speciale geurmoleculen helpen je herinnering te versterken

De zolderkamer van je oma, die nieuwe auto van je vader, dat vriendinnetje uit de derde klas. Je bent het misschien allemaal weer vergeten. Maar zou je toevallig de geuren van toen weer tegenkomen, tien tegen één dat je er plotseling weer levendige herinneringen aan hebt.

De chemisch geïnspireerde Berlijnse kunstenares Sissel Tolaas benut dat effect met haar bijzondere Smell Memory Kit. Daarmee kun je zélf je geurgeheugen activeren en ben je niet meer afhankelijk van het toeval.

Miljoenen geuren

Het is eigenlijk ongelooflijk hoe onze hersenen aan een paar geurmoleculen genoeg hebben om die diep opgeslagen herinneringen weer op te roepen. Seciale receptoren achter in je neus detecteren de moleculen en zijn direct verbonden met de bulbus olfactorius, onderaan in je hersenen, vlak boven je neus. Je kunt miljoenenen geuren detecteren omdat dit orgaantje bij elke combinatie van moleculen een uniek geursignaal genereert. Dat geuren zo gemakkelijk herinneringen en emoties oproepen komt omdat de bulbus olfactorius op zijn beurt nauw verbonden is met de amygdala en de hippocamus. Dat zijn de hersendelen die een centrale rol spelen bij emotie, geheugen en leerprocessen.

Sissel Tolaas experimenteert al jaren met geuren. Duizenden heeft ze er inmiddels 'gevangen' en verzameld. Samen met geur- en smaakstoffenbedrijf IFF startte ze een soort 'sociaal geurenlaboratorium' van waaruit ze de wonderlijkste projecten initieert. Zo isoleerde ze voor een project over geweld van het Museum of Modern Art (New York) de geur van maniakale kooivechters. In een militair museum in Dresden bracht ze de stank van de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog terug. Grote bedrijven van Ikea tot DaimlerChrysler huren haar in voor geuradviezen.

Geurstudio

Voor de geurgeheugenkit werkt Tolaas samen met de hippe koffiebar annex gadgetwinkel Supersense in Wenen. Daar richtte ze een speciale geurstudio in, een smell memory lab. Je kunt er op verkenning in het geurenuniversum, ontdekken wat je neus allemaal kan en vaststellen welke geuren je eigenlijk alweer vergeten was. De Smell Memory Kit, die ook online te koop is, bevat een serie speciaal door Tolaas ontwikkelde 'abstracte' geuren. Dat zijn unieke, onbekende geuren, die juist geen enkele herinnering oproepen. Nog niet.

Het idee is dat je zo'n geur met je meedraagt, in dichte ampullen in een speciaal amulet Op memorabele momenten (de geboorte van je zoon, de bruiloft van je dochter) breek je de ampul open en snuif je de 'abstracte' moleculen op. Je programmeert dan als het ware je geurgeheugen.

Wil je later het bijzondere moment nog eens herbeleven, dan open je een tweede ampul. De moleculen activeren opnieuw je geurgeheugen en versterken zo je herinnering.

Emotionele impact

Supersense leverde al 150 geurenkits en de ervaringen zijn positief, meldt oprichter Florian Kaps per mail. "Het werkt bij iedereen anders", schrijft hij, "maar het is duidelijk het meest effectief bij gebeurtenissen die een sterke emotionele impact hebben. We krijgen ook positieve reacties van mensen die het op reis gebruiken, of bij het leren."

Wil je weten of het bij jou ook werkt dan kun bij Supersense voor net geen honderd euro een Smell Memory Starter Kit bestellen.

Afbeeldingen:
Sissel Tolaas: Wikimedia Commons, foto di matti.
Andere afbeeldingen: Supersense Wenen
 

 

Terug naar overzicht