Robots met chemie

Robots met chemie

Robots met chemie

Zachte materialen en chemische aandrijving kenmerken robots van de toekomst

Vergeet c-3po, vergeet de Terminator. Leuk voor de film, maar dat is niet hoe robots er over honderd jaar uit zullen zien. Hoe dan wel? Maak kennis met Octobot, een creatie van Harvard University. Je zou het niet zeggen, maar Octobot lijkt op ons. Misschien nog wel meer dan de mensachtige filmrobots.

Octobot is een 'zachte robot' en een fraai voorbeeld van de toekomst in robottechnologie. Geen skelet van glanzend metaal, maar een omhulsel van flexibel siliconenrubber. Geen elektromotoren voor de aandrijving, maar slimme, zachte pneumatische systemen. Geen batterij voor de energie, maar een tankje gevuld met waterstofperoxide.

De overeenkomst tussen Octobot en ons ligt in chemie. Wij zelf zijn volledig autonome systemen, (bio)chemisch aangedreven en aangestuurd. Dat is wat Harvard met Octobot ook voor elkaar heeft gekregen. Zo wordt hij aangedreven door een waterstofperoxide-oplossing. Een katalysator van platina maakt daar zuurstofgas en waterdamp van. Het gas verhoogt de druk, waarmee Octobot zijn tentakels kan bewegen. Bijzonder is ook dat zijn 'hersens' bestaan uit een slim ontworpen circuit van dunne kanaaltjes, dat geheel zelfstandig de gasstroom en daarmee de beweging controleert.

Zachte materialen

Natuurlijk is dat in de verste verte niet hoe wij zelf functioneren. Maar dat is het punt niet. De onderzoekers van Harvard willen vooral demonstreren dat je een autonome robot kunt maken die volledig uit zachte materialen bestaat.

Het achterliggende idee is dat zachte robots veiliger en 'menselijker' zijn dan de robots van nu. Dat zijn 'harde' machines die uitstekend auto's in elkaar kunnen zetten, maar niet echt prettig zijn in de omgang. Het is bijvoorbeeld nog maar de vraag of ze veilig patiënten uit bed kunnen tillen, zonder hen blauwe plekken te bezorgen.

Met zijn lengte van minder dan twee centimeter is Octobot het allereerste begin van een ontwikkeling die robots zou kunnen opleveren die we wél graag aan ons bed willen zien. Als Harvard daarbij één ding duidelijk heeft gemaakt dan is het wel dat de zachte robots van straks niet het resultaat zullen zijn van machinebouw en elektrotechniek, maar van chemie.


Afbeeldingen:
Octobot: Harvard University
C-3po: Starwars.com
Industriële robots: Wikimedia commons

 
 
Terug naar overzicht