Slimme 'paraplupil'

Slimme 'paraplupil'

Slimme 'paraplupil'

Nieuw idee voor langdurige medicijnafgifte kan helpen malaria uit te roeien

Als er één gebied is waar je het nut van chemie ziet, dan is het de geneeskunde. Om ziekten te genezen en te voorkomen is verstand van moleculen, en hoe je die kunt maken, enorm belangrijk. Daar mag je best even bij stil staan als je weer eens in de apotheek bent.

Alleen: wie beter wil worden moet wel op tijd zijn pil slikken. En dat gaat lang niet altijd goed. Vooral bij medicijnen die je met strakke regelmaat moet innemen. Op tijd slikken is namelijk best lastig. Zeker als je vanwege je leeftijd wat vergeetachtig bent geworden. Of juist vanwege de aandoening zelf, zoals de ziekte van Alzheimer.

Slimme pillen

Chemici werken daarom ook aan slimme pillen, die gedurende lange tijd precies de juiste hoeveelheid geneesmiddel vrijgeven. Zulke time-release pillen hoef je maar een paar keer per maand te slikken. In principe dan. Want in de praktijk werkt het nog niet goed. Ons lichaam geeft zo'n pil de tijd niet en werkt hem binnen een paar dagen via de darm weer naar buiten. 

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology en Brigham and Women’s Hospital in de Verenigde Staten hebben daar nu op inventieve wijze een mouw aan weten te passen. Op het eerste gezicht ziet hun pil er niet heel bijzonder uit, al is hij met een lengte van ongeveer twee centimeter aan de forse kant. Maar eenmaal in de maag klapt de pil als een paraplu open tot een ster van zo'n vijf centimeter doorsnede. Dat is veel te groot om de darm in te gaan, zodat hij in de maag wekenlang geneesmiddel kan blijven afgeven.

De buitenkant van de pil bestaat uit gelatine. Dat lost op in het maagzuur, waarna de paraplu-ster zichzelf ontvouwt. De 'armen' zijn gemaakt uit een biologisch vriendelijk soort kunstrubber met daarin medicijnen die langzaam vrijkomen. Het hart van de ster bestaat uit een speciaal materiaal dat na verloop van tijd kapot gaat. Wanneer precies, dat kunnen de Amerikanen vrij nauwkeurig instellen via de moleculaire samenstelling. Als de ster dan uit elkaar valt, gaan de brokstukken de darm in, waar het lichaam ze snel afbreekt.

Malaria

In varkens blijkt het allemaal heel goed te werken. De volgende stap is om het parapluprincipe ook bij mensen te testen. Daarna gaan de Amerikanen uitzoeken welke medicijnen met de pil te combineren zijn. Ze denken nu aan medicijnen tegen neuropsychiatrische aandoeningen, hiv, diabetes en epilepsie. En aan ivermectine, een middel dat kan helpen malaria te bestrijden.

Als je ivermectine in je bloed hebt, gaan de muggen die jou prikken eraan dood. Zo zou je in malariagebieden de muggenpopulatie om zeep kunnen helpen - maar alleen als zoveel mogelijk mensen ivermectine in hun bloed hebben. Ook de niet-zieken. Of die braaf hun kuur afmaken, dat is maar de vraag; ze hebben er immers zelf niet direct voordeel bij. Als ze slechts één enkele paraplupil hoeven te slikken, is de kans op succes vast veel groter. 

Afbeeldingen:
Massachusetts Institute of Technology
 
 
Terug naar overzicht