Sneeuwpracht

Sneeuwpracht

In de kwakkelwinters van tegenwoordig valt er buiten nog maar weinig van echte sneeuwpracht te genieten. Om het gemis te verzachten kun je je toevlucht nemen tot de duizenden webcams van wintersportgebieden. Maar misschien is dit ook wel iets. Filmmaker Vyacheslav Ivanov maakte bovenstaande video van groeiende ijskristallen: twee minuten verstilde microscopische sneeuwpracht.

Complex en onvoorspelbaar

Ivanov verklapt op zijn Vimeo-pagina dat hij in feite filmde hoe sneeuwkristallen sublimeren (vervluchtigen), waarbij het ijs direct wordt omgezet in waterdamp. Wat je ziet zijn de teruggedraaide opnamen, die dus slechts de illusie geven van groeiende sneeuwvlokken. 

Het zou ook een prestatie van jewelste zijn geweest als Ivanov er in was geslaagde daadwerkelijk het kristallisatieproces van de prachtige sneeuwvlokvormen in beeld te brengen. Dat is namelijk nogal complex en tamelijk onvoorspelbaar.

Het begint hoog in de lucht, waar minuscule waterdruppeltjes bevriezen op het moment dat ze in contact komen met microscopische deeltjes zoals stof of stuifmeelkorrels. Terwijl de ijskristallen naar beneden vallen bevriest er waterdamp aan hun oppervlak, waardoor ze groter en groter worden.

Symmetrie

De rangschikking van de watermoleculen in het ijskristal zorgt voor de mooie zesvoudige symmetrie. Welke vorm uiteindelijk ontstaat wordt bepaald door omstandigheden als temperatuur en luchtvochtigheid. En omdat die op de weg naar beneden voortdurend veranderen, kan moeder natuur de meest prachtige vormen creëren:

Grafiek overgenomen van snowcrystals.com

Elk kristal bevat zo één of meerdere combinaties van vlakken, kolommen, naalden, prisma's en nog veel meer basisvormen. Wetenschappers doen al jaren hun best alle mogelijk sneeuwvlokken naar vorm in te delen. De laatste poging stamt van een groep Japanse hoogleraren die 8, 39 of 121 categorieën onderscheiden, afhankelijk van de mate van detail waarop je zou willen inzoomen. In onderstaande infographic zijn de meest algemene categoriën weergegeven.

Infographic overgenomen van compoundchem.com

Terug naar overzicht