Wat zit er in ons eten?

Wat zit er in ons eten?

Wat zit er in ons eten?

Voeding visueel uiteengerafeld

De ingrediëntenlijstjes van supermarktproducten, maar dan in beeldtaal. Dat is wat fotograaf Dwight Eschliman je voorschotelt in het binnenkort te verschijnen boek Ingredients. Samen met wetenschapsauteur Steve Ettlinger ontrafelt Eschliman het mysterie rond de samenstelling van voedingsproducten. Letterlijk, in dit geval. Van tortillachips tot noedelsoepjes, in het boek zie je de ingrediënten in hun puurste vorm.

De foto bovenaan is een uitsnede van de opname van Dorito's tortillachips (smaak 'Cool Ranch'). Daar zijn 34 ingrediënten in te vinden, waarvan tien alleen al voor de smaak van cheddar kaas.

Hieronder zie je het volledige beeld van Campell's Chunky Classic Chicken Noodle Soup:

Tel maar even mee: Ingredients doet 32 ingrediënten uit de doeken. De kip, wortel en bleekselderij zijn duidelijk herkenbaar. Maar je ziet ook gekookte kippenhuid, eierdooier, kippenvet, suiker en betacaroteen (dat laatste voor de kleur).

Ontdekkingstocht

Het boek brengt niet alleen in beeld wat er allemaal in je voedsel zit, maar geeft er ook de broodnodige informatie bij. De auteurs hebben uitdrukkelijk niet de bedoeling om de lezer met het beeld in verwarring te brengen of, erger nog, angst aan te jagen. Ze proberen juist tegenwicht te bieden aan het idee dat stoffen met een lastig uit te spreken chemische naam persé slecht voor je gezondheid zouden zijn.

"Sommige lezers verwachten misschien een stevige aanklacht tegen kunstmatige ingrediënten in voeding", schrijft Ettlinger, "maar dat zullen ze in dit boek niet vinden. Dit is een visuele ontdekkingstocht met een populair-wetenschappelijke invalshoek, geen polemiek".

Daarmee is het een boek een aanrader voor wie echt geïnteresseerd is in de zoetstoffen, emulgatoren, de xanthaangom en het gistextract en tientallen andere stoffen die te vinden zijn in producten als ketchup, chicken nuggets, koffie creamer en energiedrank.

Ingredients: A Visual Exploration of 75 Additives & 25 Food Products wordt uitgegeven door Regan Arts (September 2015)

Foto's op deze pagina: © Dwight Eschliman, uit het beschreven boek.
 
 
 

 

Terug naar overzicht